Какво трябва да знаем когато купуваме златни бижута

Какво трябва да знаем когато купуваме златни бижута

Златните бижута никога не излизат от мода! Качествата на златото като благороден метал, правят украшенията от злато изящни и едновременно с това лесни за употреба и съхранение. За разлика от други метали, обикновено златото не предизвиква алергични реакции и запазва цвета и блясъка си дълго време. Златото позволява изработване на изделия във почти всякаква форма, включително и тънки ивици или нишки, което дава широки възможности на майсторите-бижутери.

Какви са характеристиките на златото и изделията, изработени от него?

Чистота на златото

Чистотата на златото се отбелязва с мерната единица Карат (Karat или Carat). Каратът показва процентът съдържание на злато в сплавта, от която е изработено конкретното изделие. Колкото по-високо е числото на каратите, толкова по-високо е съдържанието на злато. 

24 К = 99,9 % златно съдържание – както изглежда, това е чисто злато. С такова съдържание на злато са бижутата, продавани в Арабските страни, в Далечния Изток (Китай, Хонг Конг, Тайван), Малайзия, Индонезия.

22 К = 91,6 % златно съдържание. 22-каратови бижута се продават също в Арабските страни и Малайзия, но освен това и в Индия, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка.

21К = 87,5% златно съдържание. Този карат е разпространен в арабските страни от Персийския залив.

19,2 К = 80% златно съдържание. Португалия е страната, в която се продават бижута с такова съдържание на злато.

18К = 75,0% златно съдържание. 18-каратови бижута се предлагат основно в Европейските средиземноморски страни. Такава златна бижутерия се предлага и в някои страни от Средна и Северна Европа.

14 К = 58,5% златно съдържание. Бижута с такъв карат се изработват в Русия и страните от бившия СССР. В България също това е стандарта за златно съдържание в ювелирните изделия.

10К = 41,7 % златно съдържание. 

9К = 37,5% златно съдържание. Бижута с такъв карат може да откриете в Германия.

Във Великобритания и САЩ няма утвърден стандарт за златното съдържание на бижутерията. Продаваните бижута в тези две държави са следните карати: от 9 до 22К за Великобритания и от 10 до 18К за Щатите.

Защо е необходимо смесването на злато с други метали? Колкото и да са ценни и скъпи, бижутата от чисто, 24-каратово злато нямат достатъчно голяма твърдост, което ги прави неподходящи за ежедневна употреба, поради риск от деформация. Примесването на злато с други метали от една страна прави дава възможност от една страна за по-дълготрайна употреба на бижутата, а от друга ги прави достъпни за по-широк кръг потребители.

Добавянето на други метали към сплавта дава възможност и за вариации в цвета на златото, което пък от своя страна разнообразява моделите. Бялото злато, например, е смес от злато и паладий или никел. Златото, смесено с мед, придобива червен цвят – т.нар. червено злато. 

Тук е редно да отбележим, че някои бижута се изработват с ефект „бяло злато”, който се постига чрез специална технология на химическа обработка с родий. Този ефект не променя качеството на златото, нито пък отнема от грамажа му, включен в изделието. Променя единствено видимия цвят на продукта или определена част от него 

Маркировка за златно съдържание

В Европейските държави съществуват общоприети маркировки, които указват златното съдържание на всяко едно бижу. Такива са:

750 = 18К злато

585 (или остарялото 583) = 14К злато

417 = 10К злато

375 = 9К злато

Маркировката за златно съдържание може да бъде придружена и от други знаци, например отличителни за конкретния производител или такива на съответната държавна служба, която удостоверява продажбата на ювелирни изделия. В България задължителна е маркировката 585, поставяна от данъчните служби.