Какво трябва да знаем, когато купуваме златни бижута

Златните бижута никога не излизат от мода! Качествата на златото като благороден метал, правят украшенията от злато изящни и едновременно с това лесни за употреба и съхранение.
Какво трябва да знаем, когато купуваме златни бижута

За разлика от други метали, обикновено златото не предизвиква алергични реакции и запазва цвета и блясъка си дълго време. Златото позволява изработване на изделия във почти всякаква форма, включително и тънки ивици или нишки, което дава широки възможности на майсторите-бижутери.

Какви са характеристиките на златото и изделията, изработени от него?

Чистота на златото

Чистотата на златото се отбелязва с мерната единица Карат (Karat или Carat). Каратът показва процентът съдържание на злато в сплавта, от която е изработено конкретното изделие. Колкото по-високо е числото на каратите, толкова по-високо е съдържанието на злато. 

24 К = 99,9 % златно съдържание – както изглежда, това е чисто злато. С такова съдържание на злато са бижутата, продавани в Арабските страни, в Далечния Изток (Китай, Хонг Конг, Тайван), Малайзия, Индонезия.

22 К = 91,6 % златно съдържание. 22-каратови бижута се продават също в Арабските страни и Малайзия, но освен това и в Индия, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка.

21К = 87,5% златно съдържание. Този карат е разпространен в арабските страни от Персийския залив.

19,2 К = 80% златно съдържание. Португалия е страната, в която се продават бижута с такова съдържание на злато.

18К = 75,0% златно съдържание. 18-каратови бижута се предлагат основно в Европейските средиземноморски страни. Такава златна бижутерия се предлага и в някои страни от Средна и Северна Европа.

14 К = 58,5% златно съдържание. Бижута с такъв карат се изработват в Русия и страните от бившия СССР. В България също това е стандарта за златно съдържание в ювелирните изделия.

10К = 41,7 % златно съдържание. 

9К = 37,5% златно съдържание. 

Във Великобритания и САЩ няма утвърден стандарт за златното съдържание на бижутерията. Продаваните бижута в тези две държави са следните карати: от 9 до 22К за Великобритания и от 10 до 18К за Щатите.

Защо е необходимо смесването на злато с други метали?

Колкото и да са ценни и скъпи, бижутата от чисто, 24-каратово злато нямат достатъчно голяма твърдост, което ги прави неподходящи за ежедневна употреба, поради риск от деформация. Примесването на злато с други метали от една страна прави дава възможност от една страна за по-дълготрайна употреба на бижутата, а от друга ги прави достъпни за по-широк кръг потребители.

Добавянето на други метали към сплавта дава възможност и за вариации в цвета на златото, което пък от своя страна разнообразява моделите. Бялото злато, например, е смес от злато и паладий или никел. Златото, смесено с мед, придобива червен цвят – т.нар. червено злато. 

Тук е редно да отбележим, че някои бижута се изработват с ефект „бяло злато” или "червено злато" чрез повърхностна обработка с родий. Тази технология по никакъв начин не отнема от теглото на златото в конкретното изделие, а само променя цвета на повърхността - 

Маркировка за златно съдържание

В Европейските държави съществуват общоприети маркировки, които указват златното съдържание на всяко едно бижу. Такива са:

  • 750 = 18К злато
  • 585 (или остарялото 583) = 14К злато
  • 417 = 10К злато


Маркировката за златно съдържание може да бъде придружена и от други знаци, например отличителни за конкретния производител или такива на съответната държавна служба, която удостоверява продажбата на ювелирни изделия. В България задължителна е маркировката 585, поставяна от данъчните служби.