Годежния пръстен на Наполеон за любимата му Джозефин продаден на търг за почти 1, 000 000 $

Историческото бижу е продадено на 24 март по време на търг, организиран от френска аукционна къща. Ценното бижу подлудява колекционерите – търгът стартира с цена за пръстена от 10 – 15 000 € и след трескаво наддаване бижуто е продадено за 949 000 $.

Годежния пръстен на Наполеон за любимата му Джозефин продаден на търг за почти 1, 000 000 $

Макар и опростен от гледна точка на бижутерски качества, пръстенът е уникален по своя произход – той е бил подарен от френския император Наполеон на любимата му Жозефин в знак на желанието му да свърже живота си с нея. Красивото бижу представлява тъмно син сапфир и диамант, изрязани в крушовидна форма и поставени във стил „Аз и Ти” върху тънка златна халка. Преди търга, пръстенът е част от колекцията на принц Виктор Наполеон - потомък на Жером, брат на императора.

Когато среща Жозефин дьо Боарне, Наполеон е сгоден за Дезире Клери. Неговото семейство упорито се противопоставя на тяхната връзка – Жозефин е вдовица с две деца от предишен брак с Александър дьо Боарне, наказан със смърт за политическото му влияние по време на Френската революция. Освен това тя е с шест години по-възрастна от Наполеон. Въпреки това Наполеон се омъжва за нея. След като се връща от победния си поход в Италия, той е коронясан като император, а неговата любима Жозефин е провъзгласена за императрица. Бракът им обаче е краткотраен – Жозефин не успява да дари императора с деца и той разтрогва брака. Тяхната любовна история, обаче, продължава в поредица от писма.