Грижа За Вашите Бижута

Бижутата, както всички скъпоценни и сантиментални вещи, изискват постоянна грижа и внимание, така че да се запази тяхната цялост и красота. Затова е важно да се познават характеристиките на бижутата, както и начините за ежедневна грижа. Това ще осигури дълъг живот на тези ценни вещи.

В тази статия ще Ви дадем няколко съвета за съхранение и грижа, които са валидни за бижута от всички благородни метали. По-нататък ще публикуваме статии конкретно за златни и сребърни бижута.

В идеалния случай съхранявайте бижутата си в мека облицована кутия или торбичка, като се опитате да поставяте изделията отделно, за да се избегне надраскването им при допира или заплитането им едно в друго.

  • Опитайте непосредствено след употреба да прибирате изделията в съответната кутия или торбичка за съхранение. Това определено ще удължи живота и блясъка на вашите бижута.
  • Избягвайте да носите Вашите бижута по време на спорт (особено плуване), домакински дейности, свързани с употреба на препарати и вода, работа в градината, на плажа. В противен случай, цветът и блясъкът на изделията може да се промени или да се замърсят.
  • Опитайте да слагате бижута след поставянето на грим, парфюм, кремове за лице и тяло, лак за нокти, лакочистител и други подобни продукти. Директния допир с някои продукти за красота може да промени цвета и блясъка на Вашите бижута.
  • Опитайте да носите гривните на срещуположната ръка на тази, която е основна за Вас. По този начин ще намалите износването на гривната, особено ако тя е съставена от подвижни звена.
  • На всеки шест месеца почиствайте Вашите бижута с топла сапунена вода и мека четка. След измиване с чиста вода, подсушете изделията със суха кърпа. Преди почистването, както и докато почиствате, се уверете, че камъните са на мястото си. В случай, че някой от камъните е паднал, не се опитвайте да го поставяте сами – посетете Вашия доверен бижутер.
  • За основен ремонт или възстановяване на Вашите бижута, винаги посещавайте доверен за Вас магазин или бижутер. В случай, че използвате куриерска услуга за транспортиране на изделията с цел ремонт или възстановяване, изберете фирма, за която сте сигурни, че ще транспортира бижутата Ви сигурно и без да ги увреди.
  • Желателно е да снимате бижутата преди да ги изпратите за ремонт или възстановяване, с цел доказване на първоначалното им състояние в случай на нанесени щети при транспортирането.